19/07/2024

REUNIÓ AMB LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA IVTM


La Federació Catalana de Vehicles Històrics (FCVH) es reuneix amb la Diputació de Barcelona per abordar l’aplicació de la Bonificació de l’Impost de Tracció Mecànica als Vehicles Clàssics aquests darrers anys a molts municipis.


La FCVH ha mantingut una reunió amb representants de la Diputació de Barcelona per comentar la possible supressió per a alguns municipis de la bonificació de l’impost de tracció mecànica per als vehicles clàssics. Aquesta reunió ha estat motivada per la creixent preocupació entre els propietaris i entusiastes de vehicles clàssics davant l’impacte econòmic i cultural que aquesta mesura podria tenir.

 
Context i Importància de la Bonificació

Els vehicles clàssics, sovint considerats com autèntiques peces de museu en moviment, no només representen un patrimoni cultural i tecnològic, sinó que també atrauen turisme i generen activitats econòmiques al voltant de les trobades i exposicions. La bonificació de l’impost de tracció mecànica ha estat tradicionalment una manera de reconèixer el valor d’aquests vehicles i facilitar-ne la conservació.


Com a dada important apuntar que segons l'estudi fet per la FCVH l'any 2022, dels 947 municipis a Catalunya de l'estat de les bonificacions d'aquests vehicles:
814 municipis bonificaven els vehicles històrics i clàssics.
82 municipis només als vehicles històrics
51 municipis no bonificaven cap

Arguments de la Federació
Durant la reunió, els representants de la FCVH van destacar diversos punts clau per defensar la reimplantació de la bonificació:

1. Patrimoni Cultural: Els vehicles clàssics són testimonis vius de la història de l'automoció i del desenvolupament industrial i cultural del país. No son vehicles d'us diari
2. Impacte Econòmic Positiu: Les concentracions de vehicles clàssics atrauen visitants, generant ingressos per a restaurants, hotels i comerços locals.
3. Conservació i Manteniment: La bonificació ajuda els propietaris a destinar més recursos al manteniment i la restauració dels seus vehicles, assegurant la seva preservació per a futures generacions.
4. Sortida massiva dels darrers anys de patrimoni a fora de Catalunya i d'Espanya, enriquint el patrimoni cultural d'altres països.

Resposta de la Diputació de Barcelona
Els representants de la Diputació van escoltar els arguments de la FCVH i van valorar la importància dels vehicles històrics i clàssics com a part del patrimoni cultural de Catalunya. Tanmateix, van assenyalar que és decisió de cada municipi establir les seves bonificacions i com a Diputació, la recomanació és tenir en compte que els vehicles vells son els que més contaminen.

Cal recordar que l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona realitza la gestió i recaptació d'ingressos de dret públic per delegació o encàrrec de la gestió de les administracions públiques de la província de Barcelona.


Entre les propostes abordades, van destacar:

1. Informar els municipis de la necessitat de conservar el patrimoni cultural dels vehicles clàssics, vehicles de +30 anys i no són d'ús diari, prenent com a base la bonificació del 100% de l'impost del CO2 de la Generalitat segons el DECRET LLEI 33/2020.
2. Bonificacions dels vehicles clàssics: Proposar bonificacions totals/ parcials o esglaonades que considerin l'edat i l'estat de conservació dels vehicles.
3. Definició de les diferents tipologies de vehicles: Històrics (amb el seu decret estatal vigent), Clàssics (+30 anys amb certificat bonificació del CO2), vells (resta de vehicles sense etiqueta mediambiental), tenint la consciència que amb el temps alguns d'aquests vehicles vells passaran a ser vehicles clàssics.

Conclusió
La reunió va concloure amb la voluntat de la Diputació de Barcelona de valorar i  facilitar l’assessorament i consulta dels ajuntaments sobre aquest tema, tenint present que la decisió és de cada ens local.

Els membres de la FCVH van expressar la seva satisfacció amb la disposició de la Diputació a col·laborar i van reafirmar el seu compromís de continuar treballant per la defensa i la promoció dels vehicles clàssics i històrics a Catalunya.
Es va acordar entre tots la necessitat de contactar amb la resta de Diputacions per fer extensiva aquesta línia de treball.

Sobre la FCVH: La Federació Catalana de Vehicles Històrics és una entitat sense ànim de lucre dedicada a la preservació, promoció i defensa dels vehicles històrics i clàssics a Catalunya. Organitza esdeveniments, exposicions i activitats per fomentar el coneixement i l'apreciació d'aquests vehicles.