31/07/2024

RESPOSTA DE L'AJUNTAMENT DE GAVÀ REFERENT A L'IVTM DELS VEHICLES CLÀSSICS BONIFICATS PEL CO2

Contesta de l'Ajuntament de Gavà respecte a la instància presentada per la FCVH referent a la bonificació de l'IVTM dels vehicles clàssics que van eliminar aquest any 2024, de poc serveix explicar que aquests vehicles de 30 anys no són d'ús diari i que circulen en comptades ocasions i per això la Generalitat els bonifica de l'impost del CO2Malauradament, estem veient com l'impost de l'IVTM està derivant a un impost de CO2 municipal. L'Ajuntament de Gavà és un municipi que no té en consideració el patrimoni cultural d'aquests vehicles.

Benvolgut/da,

En resposta a la seva sol·licitud presentada en aquest Ajuntament el dia 19/07/2024 (no es veritat la data es 7/02/24 registre 2024004346), respecte a l'assumpte Bonificació del 100% de l'IVTM per a vehicles de més de 25 anys us comuniquem que des dels serveis de Gestió Tributària us traslladen que no és possible donar compliment a la vostra petició per diferents motius: en primer lloc, la bonificació plantejada podria ser susceptible de vulnerar el principi d'igualtat recollit a l'article 14 de la Constitució. Atorgar una bonificació total de l'impost a un grup específic de vehicles, sense una justificació raonable i objectiva, podria ser considerat discriminatori envers els propietaris d'altres tipus de vehicles. En aquest sentit, no es pot dur a terme una discriminació per pertinença a un col·lectiu. En segon lloc, el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (TRLRHL) reconeix la capacitat dels municipis per a regular l'impost sobre vehicles de tracció mecànica, incloent-hi la possibilitat d'establir bonificacions. No obstant això, aquesta potestat no és absoluta i està subjecta a diversos principis legals, com ara el principi d'igualtat, el principi de legalitat i el principi de no discriminació. També cal tenir en compte la coherència amb l'Agenda 2030 i la lluita contra el canvi climàtic. Si bé la bonificació a vehicles amb emissions baixes o zero és un instrument per a fomentar la transició cap a una mobilitat més respectuosa amb el medi ambient, la bonificació genèrica a vehicles de més de 25 anys, sense tenir en compte les seves emissions contaminants, podria ser incoherent amb aquest objectiu. Per altra banda, la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle és crucial per a combatre el canvi climàtic. Els vehicles antics, en general, solen tenir emissions més elevades que els vehicles moderns. Per tant, una bonificació a aquest tipus de vehicles podria ser contraproduent en la lluita contra el canvi climàtic.

Restem a la seva disposició per qualsevol altre suggeriment, petició o queixa que trobi oportú traslladar-nos sobre aquest tema o qualsevol altre que consideri del seu interès. En cas que estigui relacionada amb aquesta sol·licitud, agrairíem que faci constar en la seva nova sol·licitud el següent número d'expedient 2024/00017596R

Atentament,

Ajuntament de Gavà