04/01/2020

Informació de la FCVH sobre el nou Impost sobre el CO2 i la ZBE

Benvolgut associat i amic,

Com ja saps, la Generalitat de Catalunya dins del redactat de la nova Llei de Canvi Climàtic, ha introduït un impost per gravar les emissions de Diòxid de Carboni (CO2)  per tot tipus de vehicles,  a excepció d’ aquells vehicles que porten la matrícula històrica, impost al que no se li aplicarà.

Evidentment des de la nostra Federació estem com Tots vosaltres; indignats, amb un profunda angoixa pel futur de la nostra afició i cultura automobilística, bocabadats i capcots per l’aplicació d’aquest impost totalment injust, i aplicable ja des de l’any 2019.

És injust per la seva essència i  aplicació i, pel que és més important, per la fórmula de càlcul de l’impost que prima negativament l’edat del vehicle.  A modus d’exemple, un Citroën 5CV  de 1928, per la seva edat, resulta que pagarà molt més que un Range Rover de l’any 2015; traduint a l’esperit de la llei, el Citroën contamina molt més que el Range Rover, resultat que evidentment és un despropòsit.  

No podem està més sorpresos del poc interès i del desconeixement del nostre món per part dels  redactors de la Llei i per la pròpia Generalitat, però amb ira, aldarulls, sortides de to, i falta de respecte només aconseguirem que ni els hi resulti d’interès intentar conèixer el nostre món i rectificar.

Com recordareu, la FCVH  es va reiniciar per tal de fer front a aquests reptes que, ara fa tres anys, ja es veien en l’horitzó. No hem estat parats, i menys ara amb les ZBE i aquest nou impost.

La Junta ha treballat i està treballant per intentar arribar a diversos consensos, que dintre del respecte al canvi climàtic, s’entenguin les necessitats dels nostres clàssics i la seva ínfima contribució a les emissions de CO2. Val a dir que,  si bé en els primers contactes amb l’Àrea Metropolitana per les ZBE semblava que entenien els nostres arguments, però el resultat no ha sigut satisfactori, a excepció de la introducció dels 10 dies de lliure disposició  gràcies a les propostes de la FCVH.

Ara estem en el repte, molt més important per nosaltres doncs ens afecta a tots,  de revertir i/o modificar la llei del Canvi Climàtic.

Des de la FCVH  s’han fet moltes actuacions  amb l’Administració que  encara no han donat resultat; s’ha parlat amb la DGT, La Generalitat i Jo particularment amb el mateix Conseller de Territori i Sostenibilitat, que es va quedar parat  de les nostres reivindicacions ja que Ell estava convençut  que amb la matrícula històrica contemplava la excepció de tots els clàssics. Evidentment, i tal com ja em va adreçar en el seu equip, el Conseller considera que es un tema fàcilment modificable. Crec que hem d’esperar les seves respostes.

Esperem que no, però si les actuacions i converses amb l’Administració de la Generalitat arriben a resultats semblants als de la ZBE haurem d’iniciar actuacions més contundents, com denunciar legalment la llei, aprofundir en les concentracions de protesta, etc. Però  haurem d’anar tots a una; la FCVH, la FEVA  i tots els clubs que vulguin formar un equip per fer front a les injustícies. Anar per lliure, com ha fet algun club nostre associat, no porta enlloc. No ens mou l’afany de protagonisme, només l’interès de ser més i més forts davant les Administracions.

Agrairíem que no aneu per lliure ni publiqueu escrits que l’únic que demostra es la falta d’unió. Així, tots sabeu, que no s’aconseguirà res.

També demano una mica de calma. Sabeu que aquests dies l’Administració està parada i no faran res. Tinguem paciència i, sobretot, respecte pel que representem i per la feina que s’està fent.  

Seguirem treballant i seguirem  informant dels resultats que, com sabeu, no són immediats.

FELIÇ 2020

Molt cordialment,

Josep-Narcís Arderiu

President 

Barcelona, a 4 de gener de 2020