21 d’oct.
09:00

Clàssic Car les Franqueses




Sortida a la Colònia Vidal de Puig-reig

Dissabte 21 d’octubre 2023

Benvolguts amics.
Amb el club hem visitat algunes de l'antigues colònies tèxtils que es van alçar al llarg dels rius Llobregat i el Besòs, però segons m'anava informant sobre aquesta colònia, l'interès per visitar-la anava en augment. La Colònia Vidal, està en un estat de conservació impressionant com si el temps s'hagués detingut i esperes que toqui la sirena d'un moment a un altre per a veure com el poble es desperta per a anar als seus llocs de treball. Respon al model d'estructura completa de les colònies industrials. A més dels elements productius (la fàbrica, la turbina amb la corresponent resclosa i el canal, i altres edificis destinats a la producció industrial) i dels habitatges per als treballadors, compta també amb tots els serveis típics de les colònies: església, convent, escola, cine-teatre, cafè, etc.

Els habitatges de la colònia responen a unes tipologies diferents segons les necessitats: cases unifamiliars de dos pisos unides que formen carrers i blocs més o menys aïllats de tres pisos, amb diferents materials -com la pedra o el maó.

Cap als anys 40 del segle xx, la colònia conegué una nova etapa constructiva: s'edificà l'església de la Puríssima Concepció en un estil neomedievalista, la Torre de l'amo, la del director i alguns carrers de cases més.

Programa:

9:00 h.- Punt de trobada a l'àrea del Llobregat AP-7 (porta de Barcelona) esmorzar per lliura.

10:00 h.- Sortida per l'AP-7, direcció A-2, autovia del nordeste y C-25 dirección Manresa

11:00 h.- Arribarem a l'Aparcament de la Colonia Vidal de Puig-reig 78 km.

11:30 h.- Visita Guiada a la Colònia Vidal visitarem, Fundació Vidal: Cinema / Bar Juventus / Biblioteca / Exposició permanent / Escola, Teatre nou / Recepció del museu/Dutxes comunitàries/Caixa d'Estalvis de Manresa/Església parroquial/Botiga/Teatre vell/Barberia/Cafè antic/Carnisseria / Fonda / Telèfon/Pis de treballadors/ «La cuina» / peixateria/Fleca/Safaretjos dels vius i dels morts/Horts/Fàbrica/Xemeneia/Dic i canal/Magatzem de carbó/Caldera de vapor/Màquina de vapor/Turbina/Nau de telers/Menjadors/Dispensari/Torre del director/Torre de l'amo/Estació de tren/Casal de la dona/Zona Esportiva/Economat/Escorxador/Primera residència dels propietaris.

13:30 h.- Acabada la visita ja en ruta direcció Sallent per la C-16

14:00 h. Aparcament i menjar en el restaurant Mas de la Sala i fi de la sortida

Contacte: 620239406

Afegeix al calendari