23/06/2022

Les pressions de la FCVH amb el suport d’altres col·lectius han donat els seus fruits envers l’ordenança de la ZBE de la ciutat Barcelona

Les pressions de la Federació Catalana de Vehicles Històrics, amb el suport d’altres col·lectius en aquests últims anys, han donat els seus fruits envers a l’ordenança establerta en la ciutat de Barcelona amb les Zones de Baixes Emissions.

L’Ajuntament de la ciutat comtal, presidit per l'Alcaldessa Ada Colau, s’ha vist obligat a recular davant d’aquesta normativa municipal establerta el mes de desembre del 2019. Cal recordar que el dilluns 21 de març d’aquest mateix any 2022, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va establir anul·lar l'aplicació de l'ordenança sobre la restricció de la circulació de determinats vehicles a la ciutat de Barcelona en ZBE.

A més, també s’ha de sumar el fet que la pròpia Federació es va reunir, fa menys d’un mes, amb el departament d'acció climàtica de la Generalitat per expressar la seva preocupació pel desplegament de les ZBE en les ciutats de més de 50.000 habitants pel 2023 i de 20.000 habitants pel 2025.

Davant tota aquesta situació, l’actual equip de Govern s’ha vist obligat a decidir modificar l’ordenança de la ZBE de Barcelona, llançant una enquesta participativa a la ciutadania per mirar de recollir, suposadament, les diverses sensibilitats dels ciutadans entre els quals hi trobem el sector de l'automobilisme de vehicles clàssics i històrics. Un sector castigat històricament per aquest Ajuntament.

Josep-Narcís Arderiu. President de la Federació Catalana de Vehicles Històrics, explica que "són molt mesos i mesos els que portem treballant per aconseguir els drets que mereixen tot el sector de l'automòbil de cotxe històrics i clàssics". A més, afegeix que "esperem que aquest cop l’Ajuntament rectifiqui amb l’ordenança de les ZBE i que no perjudiqui a un sector com el nostre tant important i històric en la ciutat de Barcelona".

Per aquest motiu, Federació Catalana de Vehicles Històrics ha demanat a tots els seus clubs associats que comparteixin l’enquesta participativa al màxim de titulars possibles perquè la complimentin, quan abans millor.

D’aquesta manera, es posarà de manifest una nova exempció de circulació (apartat 11), dels vehicles clàssics i històrics amb el requisit del certificat d’idoneïtat de la FCVH (apartat 12), a part d’altres consideracions que tingui cadascun a l’hora d’ omplir-la.

Les enquestes a omplir són les següents:

- Enquesta Català: https://www.decidim.barcelona/processes/zonabaixesemissions/f/5222/?locale=ca

- Enquesta Castellà: https://www.decidim.barcelona/processes/zonabaixesemissions/f/5222/?locale=es

Per últim, l’equip directiu ha confirmat que estarà present en les properes dues reunions presencials en les quals s’espera tenir novetats sobre la decisió definitiva de l’ordenança municipal de les ZBE a la ciutat de Barcelona.