23/08/2022

La FCVH detalla els punts claus per conservar en bon estat un cotxe clàssic

Els propietaris d’un cotxe clàssic són conscients de la necessitat de realitzar un correcte manteniment per conservar en bon estat el seu vehicle clàssic.

Les necessitats de manteniment d’un cotxe clàssic respecte els vehicles actuals, no tenen res a veure, tenint en compte que en la seva època de fabricació no es comptava amb la mateixa tecnologia que existeix actualment.

Tots els cotxes necessiten un manteniment regular, per això s'accentua encara més amb els vehicles clàssics que requereixen unes pautes especials.

Un dels consells més importants per conservar en bon estat un vehicle clàssic és evitar conduir-los en excés durant la tardor i l’hivern, sobretot per les condicions climatològiques d’aquestes èpoques de l’any.

Les temperatures baixes, la pluja i la neu no són condicions meteorològiques òptimes per a un automòbil antic. Per aquest motiu, és millor conservar els vehicles clàssics en un recinte tancat com un garatge o un aparcament, on estarà protegit a l’espera de gaudir-lo en condicions climàtiques més favorables per un millor ús en funció de les característiques del vehicle. També, s'ha de tenir en compte que a l’estiu es pot donar que s’escalfin en excés per un problema amagat com per exemple un termòstat espatllat, un radiador brut, unas bomba d’aigua, entre d'altres coses.

S’ha de ser conscient que no es viuen els millors moments del sector de l’automobilisme a la ciutat, degut als canvis normatius, però malgrat això cada cop són més els usuaris que comparteixen la passió pels vehicles clàssics. 

La Federació Catalana de Vehicles Històrics detalla un llistat de punts claus perquè els usuaris ho apliquin per conservar en bon estat el seu clàssic:
  • Comprovar els líquids (oli, aigua i frens): És important mantenir els líquids al cotxe controlats en tot moment. L'oli, l'aigua i el líquid de frens mantenen el cotxe a punt i eviten que se sobreescalfi.
  • Desconnectar la bateria: Si no es condueix sovint el cotxe clàssic és recomanable desconnectar la bateria i col·locar-la amb un carregador lent.
  • Reparar l'òxid del cotxe: Quan s’emmagatzema el cotxe, és important assegurar-se d'aplicar un lubricant de bona qualitat en els punts per evitar que s'oxidin en el futur.
  • La cera: Per mantenir la pintura clàssica del cotxe i conservar el seu millor aspecte, la cera pot ajudar.
  • Comprovació pneumàtics: Comprovar la pressió dels pneumàtics així com desplaçar-los de posició cada cert temps, el que garantirà una vida útil més llarga i eviten la seva deformació. Realitzar una revisió professional: Un cop a l’any, és recomanable que un mecànic especialitzat en cotxes clàssics revisi els components i el funcionament del vehicle. Això podria ajudar a superar la ITV sense cap imprevist i assegurar-se que es troba en perfecte estat.
  • Buscar un parking cobert: És important conservar el vehicle nét i amb una funda adient segons el parking on estigui estacionat el vehicle.
Josep-Narcís Arderiu, president de la Federació Catalana de Vehicles Històrics, explica que "cada cop som més els usuaris que tenen un cotxe clàssic a Catalunya i pels quals lluitem, constantment, per aconseguir que es respectin els drets que es mereixen en un sector automobílistic tant castigat històricament per les institucions del territori". 

A més, conclou explicant que "des de la Federació Catalana de Vehicles Històrics ja hem aconseguit moltes victòries institucionals davant les injustícies comeses cap el nostre sector, amb tanta tradició i història com és a la ciutat de Barcelona, però seguim treballant i reivindicant que se’ns respecti".