24/10/2022

La FCVH destaca la importància d’una bona funda per conservar un cotxe clàssic

Un dels grans problemes d’un vehicle clàssic és com li afecten les condicions externes en les diferents èpoques de l’any.

Tant si està dins d’un pàrquing com si està aparcat al carrer, hi ha molts elements que poden deteriorar el cotxe d'una manera o una altra. Comptar amb una funda o una lona de bona qualitat serà clau per una excel·lent conservació del cotxe envers les condicions externes.

Les condicions climatològiques, com el fred o la calor, fan malbé els elements externs del cotxe com la pintura, el capó, els vidres, els retrovisors, entre d’altres. El simple fet d’utilitzar una funda, s’aconsegueix una millor protecció de les temperatures més extremes com el gel o la radiació del sol. Fins i tot, la calamarsa pot ser un gran enemic de la carrosseria del cotxe.


Característiques d’una funda de qualitat

Una de les principals característiques d’una funda de qualitat és la transpirabilitat. Existeixen moltes fundes al mercat per a cotxes clàssics que no són transpirables. Durant l'estacionament, el lloc on està aparcat el cotxe pateix diferents canvis de temperatura.

Si la funda que protegeix el vehicle no és transpirable es crearà condensació que entrarà en contacte directe amb el cotxe i, provocarà danys al vehicle. També, cal destacar altres característiques com les següents:
  • Impermeables: Ha de ser resistent a l’aigua perquè en cas de pluges intenses no es filtri al vehicle.
  • Polució Solar: Ha de bloquejar els raigs ultravioletes del sol que poden arribar tant a l’interior com a l’exterior del vehicle.
  • Netedat: S’han de netejar amb aigua freda per conservar la seva eficacia de protecció.
  • Mides Originals: S’ha de confeccionar amb un teixit de primera qualitat, amb les mides originals de cada model d'automòbil.
  • Teixit de Qualitat: Ha de ser d’un teixit tècnic amb unes propietats ideals per protegir de forma òptima un vehicle a l'exterior.
A part de la necessitat de fer servir una funda o una lona de protecció, és important que un vehicle clàssic tingui un lloc adequat per conversar-se, igual que realitzar un manteniment constant. És convenient evitar que estigui a la intempèrie perquè no passi factura l'exposició a les condicions climatològiques adverses.

És recomanable netejar-lo en un centre especialitzat o fer-ho tu mateix amb molt de compte amb un material especial que no faci malbé la carrosseria. En cas que en netejar-lo, hi hagin alguns desperfectes a les gomes, a les pintura, a les juntes dels vidres o algun altre lloc del vehicle, s’haurà de portar el més aviat possible a un taller de especialitzat.

És important remarcar que si el vehicle a conservar es troba a la intempèrie, el paviment és recomanable que no sigui terra: la millor opció és un paviment de ciment o de pedra i, a ser possible que estigui resguardat del vent i protegit amb un sostre com per exemple una carpa o una pèrgola.

La Federació Catalana de Vehicles Històrics assegura que tots els cotxes necessiten un manteniment regular i, això s'accentua encara més amb els vehicles clàssics que requereixen unes pautes especials. Les fundes és un element més que ajuda a conservar en les millors condicions un vehicle històric.

La comunitat de propietaris de vehicles històrics i clàssics està creixent cada cop més en el territori català, malgrat les dificultats normatives imposades pel Govern Autonòmic.

Josep-Narcís Arderiu, President de la Federació Catalana de Vehicles Històrics, explica que "l’encant d’un vehicle històric regeix en la conservació en perfecte estat de l’automòbil, que és el que el fa atractiu pels usuaris". A més, conclou dient que "és molt important utilitzar els materials que tenim al nostre abast, com per exemple les fundes, per protegir els nostres cotxes clàssics dels perills de les condicions externes".