18/11/2022

La FCVH analitza les claus per escollir els millors pneumàtics per un cotxe clàssic

Un dels punts claus per un cotxe clàssic és l’elecció idònia dels pneumàtics pel seu correcte funcionament, seguretat i conservació.

Els pneumàtics són l’únic element del vehicle clàssic en contacte directe amb l’asfalt. Per aquest motiu, convé revisar les pressions amb freqüència i no allargar més del necessari la substitució.

A més de les característiques inherents a la fabricació: qualitat de materials, tipus de pneumàtic, índexs de velocitat i càrrega, etc, els pneumàtics han de presentar un aspecte exterior que vagi en concordança amb l'estil d'època del vehicle en qüestió.

S’ha de ser conscients que moltes fitxes tècniques de vehicles antics no especifiquen els pneumàtics (però s’ha de portar la mesura dels pneumàtics que porta el vehicle a l'època, revisar manuals, llibres de taller, catàlegs, etc). A l’ITV si no hi ha mesures a la fitxa tècnica, apunten a observacions de la fulla resultat de la inspecció amb el que les ha passat, quedant registrades per futures ITV.

De les principals marques de pneumàtics per a cotxes clàssics destaquen Michelin, Firestone, Dunlop, Goodyear, BF Goodrich, Avon, Universal, Excelsior, Pirelli, entre moltes d’altres. Totes aquestes marques internacionals han dissenyat diferents tipus de pneumàtics, també tenim la possibilitat de les que tenen la banda blanca per als vehicles més antics, per adaptar-se a les característiques de la multitud de cotxes clàssics que existeixen en el mercat.

La Federació Catalana de Vehicles Històrics, explica que "els pneumàtics són una part molt important de la mística i l’encant d’un vehicle històric els quals molts d’ells són conduïts pels usuaris, per gaudir de com era la conducció d’una altra època".


Com triar els millors pneumàtics per a vehicles clàssics?

El millor consell per escollir els millor pneumàtics per un vehicle clàssic és un assessorament professional. Són els que s’encarregaran de comprovar l'estat dels pneumàtics, canviar-los i escollir els millors cobertes pel vehicle.

És molt important apuntar tots els codis de números i lletres que apareixen al flanc del pneumàtic. Indiquen dades importants com l'amplada, l'alçada, el diàmetre de la llanta, l'índex de càrrega. Aquestes dades us seran útils a l'hora de sol·licitar els pneumàtics.


Consells per cuidar els pneumàtics de vehicles clàssics

A l’hora de cuidar els pneumàtics per qualsevol vehicle clàssic, s’ha de tenir en compte els següents punts:
  • Controlar la pressió d’inflat de manera habitual i sempre en fred seguint les indicacions dels fabricants.
  • Comprovar el desgast i la profunditat de les ranures de la banda de rodament.
  • Si el teu vehicle clàssic roman molt de temps aturat, procura moure'l habitualment perquè la superfície de contacte dels pneumàtics variï i no es deformin les cobertes. Si no es pot moure, aixecar el vehicle amb cavallets i així el pes del vehicle no descansa sobre els pneumàtics, evitant la seva deformació.
  • Emmagatzema els pneumàtics que no s’utilitzin en un espai sec i ventilat, amb bona temperatura i protegit del sol i la pluja.
  • Davant de qualsevol problema o dubte amb els pneumàtics, el millor és que vagis a un taller especialitzat.
La Federació Catalana de Vehicles Històrics assegura que "l’elecció dels pneumàtics adequats proporciona molta confiança en la conducció del cotxe clàssic i fa destacar el component estètic del vehicle".