8 d’oct.
11 d’oct.

Amigos de los coches veteranos (ACV)




El club federat Amigos de los coches veteranos (ACV) compleix 60 anys, va ser el primer club fundat a Espanya de vehicles antics.

ELS 60 ANYS DEL CLUB AMIGOS COCHES VETERANOS, ACV

 

El club “AMIGOS COCHES VETERANOS”, (ACV), la primera organització dedicada als vehicles antics que es va fundar a Espanya, ha complert 60 anys.

En efecte, el 13 de gener de 1961, a Barcelona, ​​uns quants aficionats que havien participat en les dues edicions de l'Ral·li de Sitges - també el primer que va tenir lloc al nostre país - va decidir agrupar-se creant un club, amb un triple objectiu:

 

- Preservar l'existència de molts vehicles abans que desapareguessin per sempre.

- Donar a conèixer el patrimoni tècnic, històric i cultural que conformen els automòbils antics.

- Promoure la conservació, l'interès i l'afició cap a aquests cotxes.

 

Des de llavors, l'entitat ha organitzat tot tipus manifestacions, com ral·lis internacionals, sortides locals, homenatges i commemoracions en els quals s'ha propagat el coneixement d'aquests vehicles per tot el país. I a el mateix temps, els socis i aficionats han pogut gaudir de les seves automòbils i crear vincles d'amistat.

En el pla institucional, ACV va ser un dels clubs fundadors - el 1966 - de la “Fédération Internationale des vehicules Anciennes” (FIVA), l'organització que agrupa i representa a aquestes entitats de tots els països de l'món. També va contribuir a la creació de la “Federació Española de Vehículos Antiguos” (FEVA) que reuneix els clubs espanyols. I, així mateix, és un membre fundacional de la Federació Catalana de Vehicles Històrics, d'àmbit català, que presideix Josep-Narcís Arderiu Freixa, membre de la junta d'ACV. Durant aquests 60 anys, molts altres clubs han seguit els passos d'ACV i avui, a Catalunya, 114 entitats estan afiliades a la Federació Catalana.

Els sis presidents que ha tingut Amics dels Cotxes Veterans han deixat empremta, tant al club, com en l'afició en general:

Alberto Maluquer i Maluquer, el president fundador, que va morir el 1966 a "acte de servei", quan participava, amb Salvador Claret, a la volta a Espanya i Portugal. La van fer en solitari, en un Ford Model T, descobert, de 1915.

Després, Pedro Arderiu Viñas va convertir l'entitat en un club reconegut internacionalment. Va ser substituït, el 1981, per Luis M. Cascante Dávila, que des dels seus inicis va representar a el club a la FIVA, arribant a presidir-la entre 1977 i 1980.

Amb el canvi de segle, Toni Arderiu Freixa va encapçalar una junta directiva jove, que va acomodar el club a les exigències actuals. El 2011 va ocupar el càrrec, interinament, l'estimat i respectat pioner de club, Juan García Cervera, fins l'any següent, en què va prendre el relleu l'actual president, Pablo Coma-Cros i Raventós.

Avui, als objectius fundacionals, ACV ha afegit la defensa dels vehicles històrics al nostre país. Destina molts esforços per convèncer les administracions que els cotxes antics formen part de la nostra història i componen un patrimoni viu que cal protegir per a la posteritat. I que s'han de tenir en compte aquests principis en les noves regles de circulació i de control d'emissions que promulguen, permetent als vehicles antics circular lliurement.

En la línia de protecció de l'entorn ACV, que sempre ha estat molt respectuós amb l'entorn, promou que les sortides, viatges i concentracions d'autos antics siguin neutres en contaminants. Per a això vol impulsar, per exemple, la plantació de nous arbres, que absorbeixin el diòxid de carboni (CO2) generat en aquestes manifestacions. I això, tot i que les emissions originades pels vehicles antics són un percentatge mínim del total. D'aquesta manera es contribuirà a la preservació, no només de el patrimoni automobilístic, sinó també del nostre ecosistema.

Han passat sis decennis i Amics dels Cotxes Veterans continua sent una entitat vital i activa que compleix amb els seus objectius fundacionals, a el temps que fa front als reptes de la societat actual. Per molts anys.

Lluís Cascante Gomis

ACV-Soci n.57



Història ACV
Afegeix al calendari